הורות מיוחדת

בהורות המיוחדת ישנה תחושה לפעמים, שכל החיים מסתובבים סביב הילד המיוחד והשיח הזוגי הופך להיות כמעט ורק בעניין הטיפול והדאגה לילד. מה עושים?

בטור הנוכחי אתייחס לזוגיות של הורים לילד על הרצף האוטיסטי וחשיבות השמירה וההשקעה בה כבסיס להתמודדות משפחתית מיטבית בגידול משפחה בה יש ילד על הרצף.

בהורות לילד עם צרכים מיוחדים, משאבים רבים הולכים על טיפול בילד המיוחד. ההורים מודעים לכך ששאר הילדים משלמים על כך מחיר ומשתדלים ככל יכולתם להיות פנויים גם אליהם אבל לרוב, הם פחות מודעים או שכבר מותשים מדי בשביל להשקיע גם בזוגיות. חשוב לציין שהזוגיות הבריאה והאיתנה היא זו שתשמש בסיס לבית יציב ומתפקד למרות אתגר ההורות המיוחדת.

בהורות המיוחדת ישנה תחושה לפעמים, שכל החיים מסתובבים סביב הילד המיוחד והשיח הזוגי הופך להיות כמעט ורק בעניין הטיפול והדאגה לילד עד כדי כך ששוכחים שעד לא מזמן היו עוד נושאי שיחה רבים ומגוונים. חשוב מאד להזכיר לעצמנו שעם כל הדאגה ועם ההשקעה בילד המיוחד חובה ואף קריטי לטפח את הקשר הזוגי.

עצות מעשיות

יש לחשוב על דרכים במסגרת האפשרויות הקיימות להיות יחד ולהקדיש זמן זה לזה. לשתות יחד כוס קפה, לימוד משותף, הליכה בשכונה או אפילו ישיבה על ספסל ברחוב לשיחה על עצמנו, על החיים וכו' מלבד הילד המיוחד. הבילוי המשותף בכל אופן שהוא עשוי להוסיף לטיב הקשר הזוגי. לכן, אני ממליצה מאד על בילוי חוויתי משותף מדי פעם.

כשעוברים את מסע ההורות המיוחדת בשותפות תוך חלוקת תפקידים מוסכמת, וכשקיימת הבנה והתחשבות בזוגיות, המשא נהיה קל יותר. טבעי שתהיינה חילוקי דעות. ישנם הורים שאחד מהם מקבל את מצב ילדם בהשלמה לפני ההורה השני.

וכתוצאה מכך, רצים קדימה לאבחונים, לעבודת בירוקרטיה מתישה ואין סופית, כמו שיבוץ הילד בגן מתאים ועוד. ואילו ההורה השני נותר מאחור עדיין בתחושת כאב. יש לתת מקום לקושי. לכבד את הדעות ואת הרגשות של עצמי ושל בן הזוג, ולהבין שכל אחד מתמודד עם המצב בצורה אחרת. הכל לגיטימי.

קבלת החלטות

כהורים לילד עם צרכים מיוחדים ישנו הצורך בקבלת החלטות בעלות משמעות בתדירות גבוהה הרבה יותר מאשר עם ילדים רגילים, דבר שעלול להוביל למתח נוסף בקשר הזוגי.

דוגמאות להתלבטויות: האם (ואיך) לשתף את האחים של הילד ואת המשפחה המורחבת באבחנה? לאיזה סוג מוסד חינוכי לשלוח אותו? האם להסתפק בטיפולים שמקבל במערכת החינוכית או להוסיף מבחוץ? האם להתארח בחג או להישאר בבית ? האם לתת טיפול תרופתי או להסתמך על שיטות אחרות? האם להביא את הילד לשמחה משפחתית? ועוד.

לא תמיד יהיה קל להכריע בהתלבטויות הללו. ויתכן שבכל התלבטות תהיינה דעות בני הזוג שונות, דבר שיכול להעלות את רמת המתח בין בני הזוג באופן תדיר. עם כל הרצון לכבד האחד את דעת השני, בסופו של דבר צריכים לקבל החלטה.

  1. כשמתקשים להכריע – אני ממליצה להתייעץ עם הורים שמתמודדים עם מצב דומה (אחת הסיבות החשובות להשתייך לקבוצת תמיכה כגון, יד לילד המיוחד בהנהלת הגב' שרה רבקה ליפש) או התייעצות עם איש מקצוע.
  2. ישנן שאלות שניתן להתייעץ עם רב או עם משפיע שמבין בצרכים של ילד על הרצף האוטיסטי.

אני מאחלת לכל האימהות המיוחדות שהקשר הזוגי יתחזק בעקבות האתגר המשותף. שכל אחד מבני הזוג יראה עצמו נבחר ע"י הקב"ה לגדל את הילד המיוחד, ויחד יתנו לילד ולשאר אחיו בית חם והורים יציבים ואוהבים. מעון שיהווה קרקע בטוחה לגדל ילד ומשפחה מיוחדת.


מיכל פקטור

מאמנת אישית ומלווה אמהות לילדים על הרצף ואמא מיוחדת בעצמה

mf5802283@gmail.com

ווטסאפ
טוויטר
אימייל
הדפסה