אימון אישי? לא מה שחשבתם! ● כך הפכו שני צעירים למחוללי מהפכה בקרב שלוחים ובעלי עסקים ● על ייעול ועבודה עצמית מתמדת ● ואיך אפשר לשלש ולהכפיל רווחים במינימום זמן ● סקירה מיוחדת על תוכנית שאפתנית
המחשבה הראשונה שעולה בראש כששומעים את צמד המילים "אימון אישי", גורמת לנו לדמיין אדם חלש הזקוק לעזרה, למישהו שיבוא ויעניק לו חוסן. אלא שבעידן של היום, השוק הרווי במאמנים ממגוון רחב של תחומים, מגלה כי אימון לא נועד רק לחלשים, לכל אחד מאיתנו היה כדאי לפגוש מאמן טוב בתחום עיסוקו.
יצאנו לשוחח עם החלוצים בתחום האימון במגזר החב"די, אלו שהביאו את בשורת האימון וכליה אל בעלי העסקים מאנ"ש והראו לשלוחים איך גם להם אימון יכול להועיל ולהזניק את השליחות כולה.
מה אנחנו בעצם מחמיצים ובמה אנחנו טועים בחשיבה שלנו על אימון אישי?
"האמת היא שבתחילת הדרך שלנו בעולם האימון", מספר שלמה מיימון, מייסד ושותף בחברת האימון 'זה זה', "פחדתי וחששתי מאוד בדיוק מתגובות הבאות מסגנון חשיבה כזה, שאימון נועד לחלשים. הפחד הזה פג אחרי שביצעתי סבב פגישות ראשון עם קבוצת לקוחות שבאו לשמוע את מה שיש לי להציע להם, אז הבנתי שכדי לשנות את התפיסה בקרב הציבור, צריך להגדיר לפניהם בצורה ברורה שמטרת האימון לשפר את החיים שלהם בכלל והחיים העסקיים בפרט. לא כי הם לא טובים חלילה, אלא מפני שהם יכולים להיות טובים יותר בתחומם. ברגע שמניחים ומגישים את הדבר בצורה הזו, כל ההסתכלות והגישה כלפי האימון משתנות".
"אנשים שיוצא לנו לדבר איתם במסגרת התוכנית", מחדד לוי רסקין, אף הוא מייסד ושותף בחברת האימון 'זה זה', "לרוב שואלים את עצמם – בשביל מה אנחנו צריכים את זה, למה אני צריך מישהו שיבוא ויאמר מה לי מה לעשות, הרי אני כבר ותיק ורגיל בתחום עיסוקי, מה כבר אפשר לחדש לי.
"העניין הוא שאנחנו לא נראה לך איך לבצע את המומחיות שלך טוב יותר, כלומר אם אתה אדריכל, בונה אתרים, יועץ משכנתאות, או שליח ומנהל בית חב״ד, אנחנו לא נסביר לך איך לתכנן טוב יותר בתים או איך לבנות אתרים או כיצד להשיג ריביות טובות יותר ללקוחות שלך או איך למסור שיעור מרתק בשיחה של הרבי. אנחנו כן נעזור לך וניתן לך הכוונה וכלים, שיאפשרו לך להיות הגרסה המשודרגת והיעילה יותר של עצמך, גרסה שתשפר את ההתנהלות שלך ובסופו של דבר תיטיב עם העסק או בית חב"ד שלך".
"מאחורי כל עסק ובית חב"ד עומד אדם", הם חולקים מניסיונם, "כל צורת הניהול היא ביטוי והשתקפות למי שהוא. לצורך העניין, מחשבון בנק של אדם אני יכול ללמוד עליו הכל, אם הוא מבצע רכישות באופן רציונלי או מדחפים בלבד ומהן החוזקות והחולשות שלו. כאן אנחנו נכנסים ומעניקים מבט חיצוני ומקצועי, כזה שמאפשר לראות דברים באור אחר, ונותנים כלים שמקצרים את הדרך ועוזרים לדלג מעל מכשולים שמונעים מהאדם להשיג את המטרות שקבע לעצמו".
הם מעידים על עצמם שבעסק שלהם, גם הם נעזרים באנשי מקצוע חיצוניים שעוזרים להם, כל אחד בתחומו, לקדם אותם הלאה. "אולי יכולנו להגיע לזה לבד", הם אומרים, "אבל אם מישהו חיצוני ומקצועי יכול לקצר לנו את הדרך ובמקום שיחלפו שנתיים עד שנגיע לזה בכוחות עצמנו, זה ידרוש זמן קצר יותר, אז למה לא להיעזר ולהתעקש להילחם ולנסות בעצמנו".
פרק השותפין
את חברת האימון 'זה זה – דיוק, חיבור ותוצאות' הקימו יחד לוי רסקין ושלמה מיימון לפני כשנתיים. הם הכירו במהלך הלימודים בבית הספר וחברת האימון תו"ת (תקשורת ותוצאות) של אלון גל. במשך שנים פעלו כזכיינים מטעם אלון גל, עד שהחליטו לפרוש כנפיים ולצאת יחד לדרך עצמאית. נסיבות החיים השונות של כל אחד מהם, הן שהובילו אותם לחפש אחר לימוד תורת האימון האישי.
"הגעתי אל עולם האימון האישי", מספר לוי רסקין, "ממקום אישי מאוד. הייתי בסיטואציה בחיים שבה הייתי חייב לעזור לעצמי קודם. וחשוב להבין את זה, כי זו מהות האימון. אימון זה לא שלומדים תזה מסוימת ורצים להעביר אותה הלאה. אימון זה דרך חיים ותהליך של התבוננות ושינוי תפיסה, תהליך שמתחיל ונמשך כל הזמן".
מה היה אותו מקום אישי?
"התחתנתי בגיל צעיר וברגע אחד מצאתי את עצמי, אברך נטול השכלה עומד מול עולם התעסוקה הגדול. מהר מאוד קיבלתי החלטה שחוסר הידע שלי לא יעצור בעדי. נכנסתי אל עולם הקמעונאות והתקדמתי בתחום די מהר, במשך הזמן הגעתי למשרת מנהל סניף ברשת שופרסל. יום אחד הכתה בי ההבנה שלמרות ההצלחה שלי בתחום הקמעונאות, אני לא באמת חי את החיים שלי כמו שצריך, אני לא נמצא עם הילדים ולא באמת נוכח בבית. הבנתי שאני בעצם סוג של עבד למציאות מאוד קשה ומאתגרת, הרגשתי שאני בבעיה. ידעתי שלא יהיה נכון להמשיך את שגרת החיים שהרגלתי בה את עצמי, שבעצם אני מתבזבז במשרה החשובה הזו. עם הרבה חשש וחרדה מעתיד לא נודע, קמתי ועזבתי את המשרה באמונה שזה הצעד הנכון לעזור לעצמי, כדי שלא להיגרר לסיטואציה שבה אני נותן למציאות החיים להכתיב לי את העתיד. מהמקום הזה הגעתי אל עולם האימון האישי".
"האמת היא שאצלי מסלול החיים היה שונה לגמרי", משתף שלמה מיימון, "כמו לוי, גם אני התחתנתי בגיל צעיר, ואחרי החתונה הלכתי ללמוד לימודי דיינות. אבל תמיד נמשכתי לתחום העזרה והסיוע, אני לא יודע להגיד במדויק מה משך אותי לזה, אבל לאורך כל חיי הצעירים, בכל מקום שאליו הגעתי תמיד מצאתי את עצמי הופך להיות הכתובת שאליה פונים ומשתפים בכל הצרות. אין לי הסבר למה זה תמיד קרה לי, אבל הפוזיציה הזו גרמה לי לבקש לדעת יותר על תחום העזרה לזולת. אם עד היום רק הייתי מטה אוזן ומקשיב ברוב קשב, עכשיו רציתי ללכת ללמוד את התחום, כדי שיהיו לי כלים שבהם אוכל לסייע מעבר להאזנה עצמה.
"באותו זמן התעניינתי בלימודי פסיכולוגיה ואפילו כמעט נרשמתי לאחת האוניברסיטאות, אלא שבאחד הימים פגשתי חבר שהכרתי והוא סיפר לי על תהליך אימון אישי שעבר, וכשראיתי עליו כיצד התהליך שינה אותו מן הקצה אל הקצה, נרשמתי עוד באותו שבוע ללימודי אימון אישי והתחלתי ללמוד בפועל".
עם הפנים קדימה
היום אתה יודע להצביע על ההבדל בין לימודי אימון אישי ללימוד פסיכולוגיה?
מיימון: "לימודי אימון אישי שונים מלימודי פסיכולוגיה בזה שפסיכולוגיה שמה דגש על תיקון ההווה על פי העבר. אם מישהו חווה חרדת נטישה, יכול להיות שבטיפול פסיכולוגי יגלו שזה נובע מכך שלא חיבקו אותו די הצורך בילדות. בלימודי אימון אישי אנחנו מסתכלים אחורה רק אם זה מועיל עבור הצעד קדימה. כלומר, אם אתה כרגע בבעיה, לא נתחיל לחפור סתם בעבר כדי למצוא דברים, אנחנו נחטט בעבר רק במידה שזה יסייע בהתקדמות הלאה. בהרבה מהמקרים לא נידרש אל העבר, העבר הוא היסטוריה ונבקש רק לדעת איך אפשר לשפר ולהתקדם.
"בהקשר הזה, מספרים כי באחד הימים נפגש ד"ר ויקטור פרנקל עם רופא אמריקני שנמנה עם אסכולת הפסיכואנליזה (שפותחה בידי זיגמונד פרויד). הרופא ביקש מד"ר פרנקל לסכם עבורו במשפט אחד את התאוריה הטיפולית שלו, הלוגותרפיה, ואת ההבחנה בינה לבין הפסיכואנליזה. ד"ר פרנקל אמר לרופא: 'ראשית כל, אנא סכם עבורי במשפט אחד את עיקרי הפסיכואנליזה', ולכך השיב הרופא: 'בפסיכואנליזה שוכב הפציינט על ספה, ועליו לדבר על נושאים שלא נעים לו לדבר עליהם'. 'ובכן', ענה לו ד"ר פרנקל, 'בלוגותרפיה יושב הפציינט זקוף-ראש על הכיסא, אך עליו לשמוע דברים שלא נעים לו לשמוע'.
"אם אפשר להשאיל מכאן את הדימויים", מסכם שלמה מיימון, "אולי זה גם ההבדל בין פסיכולוגיה לאימון אישי. אנחנו לא מחטטים בעבר, אלא חופרים היטב בהווה, מסיקים מסקנות ולעיתים משקפים מציאות כואבת ומייעלים".
פורסם במגזין 'החלוצים' – חג הפסח ה'תשפ"ב
מי בעצם קהל היעד שלכם?
"אקדים ואומר", אומר לוי רסקין, "שאומנם דרך האימון אפשר לעזור לכל אדם ובכל תחום, אבל כדי לעזור לאנשים להשיג תוצאות טובות וחדות יותר, פתחנו אצלנו שתי מחלקות ובתוכן בחרנו להתמקד בשני קהלים עיקריים.
"מחלקה אחת היא הלב הפועם של העסק ובה אנחנו עוזרים לשלוחים לייעל ולשפר את עבודת השליחות שלהם, באמצעות תוכנית ליווי הנקראת 'פשוט להצליח בשליחות'. המחלקה השנייה נועדה לבעלי עסקים ותיקים, ובה יצרנו תוכנית הנקראת 'להפוך להיות המנכ"ל בעסק שלך' והיא באה לעזור למנהלים שמעידים על עצמם שהם מרגישים עבדים בעסק שלהם, כאלה שבמקום ליהנות ממעשה ידיהם, ולפתח ולקדם את העסק, עומדים תקועים ועובדים בו ללא הרף כדי לפתור בעיות שונות".
למה דווקא בעלי עסקים ותיקים? מה בנוגע לבעלי עסקים בתחילת דרכם?
"אנחנו לא מתמקדים בעסק מתחיל ועוזרים לו להיבנות מההתחלה, כיוון שעסק מתחיל עדיין לא בשל לתהליך כמו שלנו. נכון שאפשר לעזור לכל אדם, אבל אי אפשר לעזור לכל אדם באותה מידה. עסק מתחיל ניצב בפני הרבה קשיים ועליו להתמודד בכמה גזרות נוספות. לכן הפנייה שלנו היא דווקא לעסקים שכבר עובדים, כאלו שעברו את ימי הבראשית ורצו כברת דרך מספקת עד שכיום הם כבר מבינים שהם זקוקים לעזרה שאותה אנחנו מעניקים".
טובים השניים
שותפות טובה יכולה להוביל לגבהים עצומים. כששאלנו את לוי ושלמה על חלוקת העבודה ביניהם, ניכר היה כי מדובר בסוג השותפויות שימשיכו לנסוק ולהמריא. הגדרת התפקידים ביניהם ברורה מאוד והיא שהופכת את התוכנית למקור הצלחה. לוי רסקין אחראי על תחום השיווק והמכירות, ושלמה מיימון אחראי על פיתוח חומרי התוכנית ובניית תהליכים בצורה מדויקת ונכונה והתאמתם ללקוח.
שניהם מספרים על שיתוף פעולה ביניהם. הם נועצים ונעזרים זה בזה גם עבור העסק וגם ברמה האישית. הם מעידים על עצמם שהבינו מהר מאוד את גודל בדידותו של האיש העצמאי וזיהו את הצורך והכוח שבשותפות טובה, שאליה כל אחד מביא את החוזקות והיתרונות שלו.
מה יש לנו בעצם בתוכנית האימון המיוחדת שבניתם?
"מדובר בשתי תוכניות ליווי שפועלות במקביל", מתמצת לוי רסקין, "תוכנית אחת נועדה לקחת אדם ולהעביר אותו מנקודה ספציפית אחת לנקודה אחרת, לשים אותו במקום טוב יותר. התוכנית הזאת קיימת גם לשלוחים וגם לבעלי עסקים ואלו תוכניות שאורכן נע סביב חצי שנה. תוכנית נוספת נועדה לאנשים שלא עונים על ההגדרה של התוכנית הקודמת, ואחרי בחינה מדוקדקת שלנו שיש עם מי לעבוד, אנחנו בונים להם תוכנית מותאמת. כאן התוכנית דינמית יותר ומשתנה לפי הצורך והמטרה של האדם, לפי המקום שבו הוא עומד ונמצא".
טובה כפולה ומכופלת
יש תוצאות בשטח אצל שלוחים ובעלי עסקים שכבר עברו את התוכנית שלכם?
"בוודאי. עברו אצלנו במהלך השנתיים האחרונות כמה מאות שלוחים ובעלי עסקים", הם מסכמים. "היה לנו לקוח שהוא יזם בתחום הנדל"ן, והייתה לו בעיה בעסק שלו שבגללה הוא הגיע אלינו. הוא שם לב שהעובדים שלו נוהגים שלא להגדיל ראש כפי שהיה רוצה. מה שקרה הוא שבמקום שהעבודה תתחלק בצורה מסודרת בין כלל העובדים והמעמסה תתפזר בשווה, ההתנהלות שלהם גרמה לו לכאב ראש ולתקיעות של כל העסק.
"בניתוח מעמיק שעשינו איתו יחד, נתקלנו בבעיה שהייתה מוכרת לנו. אחד האתגרים של אנשים נובע מכך שאנחנו בוחנים את העולם דרך העיניים שלנו ובהתאם לצורה שבה אנחנו מתנהגים ומורגלים, ונוצרת אצלנו ציפייה לא מודעת שכך גם תנהג הסביבה כלפינו. אם ניקח לדוגמה אדם חרוץ ונאמן, מה שנקרא 'שחקן נשמה', עבורו די שהבוס יגלה אי נוחות מסוימת מהעבודה והוא מיד ירוץ לתקן אותה. אדם כזה מצפה שגם שאר האנשים ינהגו כמוהו, ולפעמים קורה שהוא מגלה שיש אנשים שלא מתפעלים או לא מפרשים כמוהו את אותה אי נוחות של הבוס ולא רצים לתקן דבר.
"אותו יזם ציפה לצורת התנהלות מסוימת מהעובדים שלו, בהתאם לאופן התנהלותו, אבל הם סירבו להבין. עזרנו לו להבין שהחיים אינם חד-ממדיים, לכל אדם צורת המבט שלו על החיים וכשאתה מצפה שהעובדים יהיו איתך באותו ראש, אתה צריך לראות איך אתה מנגיש להם את זה בשפה ובצורה שהם מבינים.
"אחרי כל הניתוח הזה, יש כמובן את צד היישום הטכני. איך בונים ומגדירים תפקידים, איך מבקרים בצורה נכונה את העובדים, כיצד מאצילים סמכויות באופן הנכון. למשל, לתת משימה ולבוא כל עשר דקות לבדוק שהדבר קרה ונעשה – זה לא נקרא להאציל סמכויות.
"בעקבות תהליך האימון והעבודה האישית, הפסיק אותו יזם להיות השמרטף של העובדים שלו, דבר שגרם להכפלת התפוקה שלו. מעסק שיוזם ומרים 14 בניינים, הוא הגיע ל-30 בניינים ובזמן קצר בהרבה. גם ברמה האישית חל שינוי. האיש מצא זמן לעצמו, ללימודים ולמשפחה, לטיפולים שוטפים שבהתחלה לא היה לו זמן אליהם. אחרי תהליך של ארבעה חודשים הוא הכפיל את העבודה בנחת ובשמחה".
אין חבוש מתיר עצמו
בסיום השיחה הם מבקשים לעמוד על נקודה נוספת שבעיניהם חשובה לא פחות: "הרבה פעמים כשאדם מנסה לפתור בעיות בעצמו, הוא ינסה כל הזמן לעשות את אותו דבר, מה שבעיניו הוא המפתח אל הפתרון. כאשר בא מישהו חיצוני ומקצועי ונותן את המבט שלו, הוא ידע להגיד לאותו אדם שחבל לנסות ולהתאמץ בכיוון הזה, הפתרון הרבה יותר פשוט והוא נמצא בדיוק בכיוון השני".
לדבריהם, בכל פגישה ראשונה שלהם עם לקוחות, הם מראים להם כי הבעיה בכלל לא נמצאת במקום שהם חושבים. בסיום הפגישה הלקוחות מגיבים ואומרים להם שבכלל לא העלו בדעתם שההרגל המסוים הוא שמשבש ותוקע את המכירות. לאנשים אין יכולת לפתור את זה לבד, כי הם לא יכולים להסתכל על עצמם מבחוץ, הם מנסים רק בתוך עצמם.
השניים מדגישים שהתהליך כולו נעשה מתוך הנאה גדולה. לא מדובר בתהליך נפשי מעיק, אלא מעין חוויית אקסטרים שאנשים אוהבים ומחכים לה. "אתה מתאמץ מול החיים שלך ומנצח לבסוף, ואין תחושה מענגת מזו".
רוב האנשים שעברו את תהליך האימון, מעידים על עצמם כי התהליך סייע להם גם בעוד רבדים בחיים, כאלו שכלל לא היו חלק ממטרת התהליך. וזאת משום שבסופו של דבר, תהליך האימון האישי נוגע במהות של האדם. בשיפור האדם עצמו ובשינוי חייו לטובה.
"לפעמים אנשים אומרים לי", חותם לוי רסקין את הדברים, "שהם יודעים בדיוק מה הבעיה שלהם. אלא שברוב המקרים מתברר שהתזה הזאת היא חלק מהבעיה. הפתרון, כאמור, נמצא בכלל במקום אחר. הרבה אנשים גם תוהים ומנסים להבין מה אנחנו בעצם עושים, הרי הם מכירים את עצמם היטב, יודעים מה החולשות והחוזקות שלהם, אז מה בעצם האימון האישי עושה. מה, אנחנו פשוט נדרבן ונדחוף אותם?
"ובאמת אחד הדברים המהותיים שקורים ומשתנים בתהליך כזה, קשור לכך שאדם לרוב מסתכל על דברים מתוך תפיסה מקובעת שבה הרגיל את עצמו. לכן לרוב אינו מאמין ומבין איך משהו יכול להשתנות משמעותית. זה מה שגורם לו לחשוב שבסך הכל מה שנדרש הוא רק דרבון, דחיפה, קצת חיזוק והוא יצליח. אבל בשורש העניין, אדם נדרש לא פעם לשנות את הגישה וצורת ההסתכלות שלו כדי שהעולם האישי והעסק שלו ישתנו וילכו בכיוון הנכון. זה מה שאנחנו בעצם מנסים לעשות, בעבודה מתמדת ועקבית: לשנות את התפיסה מהיסוד ולהעלות את האדם על דרך המלך".
פורסם במגזין 'החלוצים' – חג הפסח ה'תשפ"ב