אירנשטיין פינת רבי עקיבא

תושבי בני ברק, העיר הצפופה בישראל, מרגישים היטב את נוכחותו של המנכ"ל הצעיר של העירייה, הרב ישראל אירנשטיין | אחד האתגרים העומדים לפתחו, הוא הפחתת העומס התחבורתי, והתכניות שלו כבר יצאו לדרך | בשיחה מיוחדת הוא מדבר על ההתפתחות בעיר התורה והחסידות, מציג נתונים על בירת הערים החרדיות ומשתף גם בחיבור המיוחד עם חב"ד בני ברק: "כאשר נערכו חגיגות י"ט כסלו האחרונות, לא חיכינו שחב"ד תגיע אלינו – אנחנו בעצמנו פנינו ואמרנו: 'אנחנו רוצים להיות חלק מזה'. אנו משקיעים בכך תקציבים ומשאבים מתוך הבנה שחב"ד היא גורם משמעותי בעיר"

ניהול עיר בישראל בעידן הנוכחי הוא אתגר מורכב הדורש איזון בין צרכים מיידיים ובין פיתוח עתידי. תחבורה, חינוך, תשתיות ותלונות הציבור נמצאים בראש סדר יומו של ראש העיר, לצד הצורך להבטיח יציבות כלכלית ולקדם התחדשות עירונית. כאשר מדובר בעיר כמו בני ברק, אחת הערים הצפופות בישראל והמתאפיינת בקצב גידול מהיר במיוחד, האתגר מתעצם.

בני ברק שנוסדה לפני מאה שנה, ממשיכה להתפתח ולצמוח ללא הרף. בכל שנה קצב הילודה בה גדל משמעותית, וברוך ה' האוכלוסייה מכפילה את עצמה בקצב מהיר. לצד זאת, העיר מתמודדת עם אתגרים מורכבים בתחומי התחבורה, ההתחדשות העירונית והשירות לתושב. אחד השינויים המשמעותיים ביותר שחוותה העיר בשנים האחרונות, הוא פרויקט הרכבת התחתית שאומנם מביא עימו עתיד תחבורתי מתקדם, אך בהווה גורם לחסימות, עומסים ושיבושים רבים ההופכים את חוויית הביקור בעיר לאתגר לא פשוט.

לתוך מציאות זו נכנס לפני כשנה הרב ישראל אירנשטיין, מנכ"ל עיריית בני ברק ואחד המנכ"לים הצעירים בישראל, בן 41. "הגעתי בכלל מאשדוד, שם ניהלתי יוזמות נדל"ן פרטיות בתחום ההתחדשות העירונית, ואז נקראתי למשימה. אני גאה להיות כאן", הוא אומר לי בפתח הריאיון.

אירנשטיין מוביל שינויים משמעותיים בעיר, תחת ניהולו של ראש העיר, הרב חנוך זייברט. אחד הפרויקטים הבולטים שבו הוא רואה גאווה מיוחדת, הוא יוזמת 'רכזי הרובע' – תוכנית חדשנית שחילקה את בני ברק לאזורים ברורים, תוך קביעת מדיניות עירונית חדשה. התוכנית שאולי אינה ניכרת לעין המבקר הממוצע, חוללה שינוי משמעותי באופן שבו העיר מתפקדת, תוך התאמה לצרכים הייחודיים של תושביה.

בני ברק היא מהערים הצפופות בישראל, עם כ־230,000 תושבים וצפיפות של כ־29,707 נפשות לקמ"ר. מדובר באוכלוסייה צעירה במיוחד, כאשר למעלה מחמישים אחוז מתושבי העיר הם ילדים ובני נוער.

בתחום התחבורה בני ברק מתמודדת עם אתגרים משמעותיים בשל הצפיפות הגבוהה והיעדר תשתיות מותאמות. כשבעים אחוזים מתושביה אינם מחזיקים ברכב פרטי, וכחמישים אחוזים מהם נסמכים על תחבורה ציבורית באופן קבוע. העיר מהווה מוקד תחבורתי מרכזי עבור המגזר החרדי בארץ, עם כ־6,200 נסיעות אוטובוס יומיות, 162 קווי תחבורה ויותר מ־104,000 נסיעות נוסע ביום – מתוכן 40,000 נסיעות פנימיות.

בני ברק ממשיכה לצמוח ולהתפתח, עם דגש על פתרונות תחבורה ותשתיות משופרות שמטרתן להתמודד עם הצפיפות ההולכת וגוברת, וליצור איכות חיים משופרת עבור תושביה.

ניהול קפדני

כיצד זה לכהן בתור מנכ"ל אחת הערים המורכבות והצפופות השוזרת ישן בחדש ומתחדשת ללא הרף?

"נושא הצפיפות הוא נושא משמעותי ביותר. מדובר לא רק במרכזי מסחר גדולים, אלא גם ברחובות, בכבישים ובמדרכות. בסופו של דבר, כל תושב יוצא לרחוב ויוצר את ה'מרכז המסחרי' שלו. כך בני ברק מתפקדת כמרחב עירוני צפוף ותוסס הדורש ניהול קפדני של המרחב הציבורי. אנו פועלים כל העת כדי להבטיח שהמרחב הציבורי יהיה הטוב ביותר עבור תושבי העיר.

"בשנים האחרונות, בהנחייתו של ראש העיר, הרב חנוך זייברט, הוכנסו תהליכים משמעותיים לשיפור העיר. אחת הדוגמאות הבולטות היא בתחום הניקיון: תוכנית פיילוט שהופעלה באזור מסוים בחנה שיטות עבודה חדשות, והתוצאות היו מרשימות – העיר כולה הפכה לנקייה ומסודרת יותר. כיום אפשר לראות זאת בכבישים, במדרכות ובמרחב הציבורי כולו. בתחום התשתיות העירייה התחייבה למענה מהיר לכל בעיה בכבישים ובמרחב הציבורי. כל תקלה המדווחת מטופלת תוך שבעים ושתיים שעות, כאשר למעלה משמונים וחמישה אחוזים מהפניות מטופלות בזמן זה. מדובר במענה חסר תקדים שאין כמותו בערים אחרות, והוא תוצאה ישירה של הוראות ראש העיר והביצוע המדויק של צוותי העירייה.

אחד מהדגשים המשמעותיים ביותר הוא השירות האישי לכל תושב. לשם כך, בני ברק מחולקת לאחד עשר רבעים, כאשר לכל רובע יש רכז קבוע האחראי על המרחב הציבורי, התשתיות והבטיחות. רכז הרובע משמש כתובת ישירה לכל פנייה, ומוודא שהמרחב הציבורי יישאר נגיש ונוח לתושבים.

מה למשל? אם תוכל לפרט.

"אתן דוגמה. בשנים האחרונות גובשו הנחיות מחמירות למניעת הצבת מכשולים במרחב הציבורי. כל קבלני העיר נקראו לפגישה מיוחדת עם הנהלת העירייה, כדי לוודא שהם עובדים בשיתוף פעולה מלא עם המנגנון העירוני למען התושבים. כמו כן, ישנה אכיפה משמעותית נגד הפרות סדר במדרכות ובמרחבים הציבוריים, כך שהעיר תהיה נוחה ונגישה לכולם.

"בני ברק נמצאת בתנופת פיתוח משמעותית. אחד הפרויקטים המרכזיים הוא הקמת פארק רחב ידיים בשטח של 320 דונם אשר צפוי להיפתח בשנתיים הקרובות. הפארק ישרת את תושבי העיר, מוסדות החינוך, גני הילדים ובתי הספר, ויספק מרחב ירוק ואיכותי לכלל האוכלוסייה. בנוסף, העירייה משקיעה רבות בפיתוח האזור המסחרי בי־בי־סי שהוא מנוע כלכלי מרכזי עבור העיר. האזור כולל מגדלי משרדים מהמתקדמים ביותר בארץ, ומתנהל בשיתוף פעולה מלא עם בעלי העסקים. ישנו מנהל מיוחד האחראי לתכנון ופיתוחו. בימים אלו נבחנים שדרוגים נוספים לתחבורה ולתשתיות באזור, במטרה להפוך אותו לנגיש ויעיל עוד יותר.

הכנסות האזור העסקי תורמות תרומה מכרעת ליכולתה של בני ברק להמשיך ולשגשג, תוך שמירה על אורח החיים הייחודי של תושביה. ההכנסות מאפשרות לתמוך במוסדות התורה ובקהילות הלומדים, ולהעניק לתושבים את התנאים הדרושים לחיים על פי ערכיהם".

כיצד אתם מתמודדים עם האתגר המשמעותי בתחום החינוך, כאשר מדי שנה ברוך ה' נפתחות כיתות רבות, ובה בעת יש להבטיח שלכל קהילה יסופק המענה המתאים לצרכיה?

"אני יכול להצביע על כך שבני ברק היא אחת הערים הצפופות ביותר. אנו מתמודדים עם כמות גבוהה של כיתות, כמעט עד הגבול האפשרי במגרשים, תוך ניצול מקסימלי של שטח הבנייה הקיים.

ישנם מקומות שבהם אפשר לבנות כיתות על שטח גדול יותר, אך אנו נאלצים להקים מוסדות חינוך בתנאים צפופים. כרגע אנו מבצעים פיילוט, בשיתוף עם משרד החינוך, הבוחן אפשרות לבניית מוסדות חינוך לגובה, כאשר בכל מספר קומות ישולב מרחב מוגדר שישמש חצר משחקים. נכון להיום, במקומות שבהם הדבר אפשרי, אנו פועלים להצבת פתרונות יצירתיים, אך במקומות אחרים אנו נדרשים להתמודד עם מציאות שבה שטחי הספורט אינם מספקים את הצרכים הקיימים. לכן, ישנה חשיבה מתמדת מצד המנהלים ומקבלי ההחלטות הממשיכים לשדרג ולפתח פתרונות שיבטיחו מענה חינוכי איכותי.

"אין ילד בבני ברק שאינו לומד בגן ילדים, בתלמוד תורה או בבית ספר. שנת הלימודים נפתחה באופן מיוחד, כאשר מספר הילדים שטרם שובצו היה נמוך ביותר. מדובר בהישג יוצא דופן, שכן בעיר יש קרוב לחמישים אלף תלמידים, ובסיוע משמיים הצלחנו למצוא פתרונות לכל אחד מהם. זהו אתגר משמעותי, אך אנו רואים בכך זכות גדולה.

"כבר עתה נרשמת הצלחה ברישום לגני הילדים, ואפשר לראות את המענה המותאם הניתן להורים המגיעים לרשום את ילדיהם, כל אחד על פי צרכיו הייחודיים. אנו מבינים את הצורך של התושבים ומקפידים לתת פתרונות הולמים.

"גם השנה ההיערכות לשנת הלימודים הבאה כבר החלה. רק אתמול, בישיבת מועצת העיר ה־16, אושר תקציב ייעודי לשנת הלימודים הקרובה. בני ברק אינה מחכה לרגע האחרון, אלא מתכננת מראש ודואגת להיערכות נכונה המאפשרת לנו להעניק לתושבים ולילדיהם את המענה הטוב ביותר".

מהפך ברחובות רבי עקיבא

בני ברק היא בירת הערים החרדיות בארץ. לצד התפתחותה בשנים האחרונות והקצב הגדול, היא התמודדה עם גירעון תקציבי עמוק במשך שנים רבות. לפני חמש עשרה שנה, עוד בקדנציה הקודמת של הרב חנוך זייברט, חל המהפך עם בניית מגדלי הענק בחלקו המסחרי הישן של העיר, מה שהביא למנוע צמיחה חסר תקדים לבני ברק בפרט ולאזור כולו בכלל. מגדלי המסחר הענקיים שהוצבו, שינו מקצה לקצה את הקופה של העיר והפכו אותה למנוע כלכלי. מי שנהנים הם גם בעלי העסקים ברחוב רבי עקיבא שהפך להיות בירת הקניות והמסחר של המגזר החרדי בישראל. סקרים שנעשו בעבר הצביעו על כך שהצרכן החרדי מכל רחבי הארץ, רואה בעיר מרכז קניות בבחירה השנייה שלו. ובכל זאת הצפיפות וההתרחבות לא הולמת את המציאות בשטח, ועם זה העירייה מתמודדת בימים אלו עם תוכנית מהפכנית.

בשנה האחרונה אנחנו רואים שינוי ברחוב רבי עקיבא, ובכל זאת מאוד קשה להיכנס לבני ברק. האם יש לכם תוכנית מקיפה יותר?

"כחלק מהמאמצים לשיפור הנגישות ולהקלת עומסי התנועה, העירייה מקדמת תוכנית תחבורתית רחבה. בין היתר, מתוכננת הרחבת נתיבי תנועה לכיוון רחוב המכללה ומתחם קוקה־קולה, לצד יצירת יציאה נוספת לכביש 4 אשר תהווה שיפור משמעותי לזרימת התנועה. בנוסף, בימים הקרובים יחלו עבודות שדרוג נרחבות ברחוב חזון איש, והן יכללו הקמת אי תנועה לשיפור בטיחות הולכי הרגל. כיום הולכי הרגל נאלצים לחצות ארבעה נתיבי תנועה ללא תשתיות ראויות, דבר היוצר עומסי תנועה כבדים גם ברחוב רבי עקיבא. שדרוג זה צפוי לשפר את הבטיחות ולהקל על עומסי התחבורה באופן ניכר.

"בהדרכתו של ראש העיר, אנו מובילים את המהלך מתוך רצון לתת מענה מקיף לתשתיות התחבורה, תוך שמירה על איזון בין צורכי התושבים ובין הצורך בפיתוח. העבודות על רחוב חזון איש יצאו לדרך לאחר חג הפסח, כדי שלא להכביד על תנועת המבקרים והקונים הרבים הפוקדים את העיר בתקופה שבין פורים לפסח".

האם האזור החדש של העיר ההולך ונבנה בימים אלו יהיה מותאם לעיר חדשנית המתאימה לעידן הנוכחי?

"אומנם העיר כבר אינה כפי שהייתה לפני מאה שנה, אך השאיפה היא שהשכונות החדשות יהיו נוחות ונעימות הרבה יותר. כל מה שנבנה כעת נעשה בהתאם לסטנדרטים המודרניים ביותר, תוך מתן דגש על נגישות ציבורית גבוהה לשכונות אלו.

"מעבר לפארק הענק המתוכנן בשטח של 320 דונם, השכונה החדשה כוללת תשתיות מתקדמות ומתקנים עירוניים מרשימים. מדובר בשכונה שעיר חדשה או כל פרויקט מודרני אחר היו שמחים לאמץ את תכנונה. מלבד הבניינים, קיימים בה שטחים ציבוריים רבים, חניונים מוסדרים ומגרש ענק המתפרס על כמאתיים דונם. כמו כן, השכונה תכלול 196 כיתות לימוד, בתי ספר ומוסדות חינוך ברמה גבוהה, עם תכנון מתקדם וחשיבה על צורכי הקהילה.

"כחלק מהפיתוח מוקם גם גשר אירלין שיחבר בין צפון העיר למרכז העיר, ויאפשר תנועה חלקה יותר. בעבר, תושבי השכונות הצפוניות נאלצו לעבור דרך האזור המסחרי כדי להגיע למרכז העיר, אך כעת, עם השלמת הגשר, התנועה תהיה ישירה, נוחה ויעילה יותר. הגשר עצמו נחשב לאחד המתקדמים ביותר בארץ, ואף נבנה בגובה מרשים, כך שהוא בולט בנוף העירוני. בנוסף, השכונה תכלול גם את אחד המקוואות הגדולים בעולם. אומנם קשה לקבוע באופן סופי אם מדובר במקווה הגדול ביותר, אך לפי התכנון הנוכחי, זהו אחד המקוואות המפוארים והרחבים שנבנו אי פעם, עם מספר גדול של חדרים ומתקנים ברמה גבוהה. כל האלמנטים הללו מצביעים על כך שבני ברק החדשה מתוכננת להעניק לתושביה סביבת מגורים מתקדמת, מכובדת ונגישה, שתשפר משמעותית את איכות החיים בעיר".

חב"ד על המפה

הרב ישראל אירנשטיין, מנכ"ל עיריית בני ברק, הוא אחד המנכ"לים הצעירים ביותר ברשויות המקומיות בישראל, ודווקא גילו הצעיר מאפשר לו להתמודד בגישה רעננה עם האתגרים המורכבים של ניהול עיר כמו בני ברק. עיר שהיא שילוב בין ישן לחדש, עיר שמחברת קהילות שונות ודואגת לתת מענה לכלל תושביה, אך בסופו של דבר, כפופה למשרדי הממשלה וזקוקה לתמיכתם לצורך המשך ההתפתחות. בשנה וחצי האחרונות מצאה עצמה היהדות החרדית מתמודדת עם אתגרים מורכבים מול המדינה, אך בתוך המציאות הזו בני ברק מצליחה לבלוט דווקא כמודל של חיבור ושיתוף פעולה.

אירנשטיין, אדם נעים הליכות ובעל יכולת תקשורת מרשימה, מצליח לחבר בין הקצוות ולהעביר מסרים בהירים הן בתוך העיר והן מול מקבלי ההחלטות בממשלה. לדבריו, הדימוי של ניכור בין הציבור החרדי ובין המדינה, נובע ברובו מהשיח התקשורתי. אך בשטח, בפועל, מתקיים דיאלוג רציף ופורה עם הרשויות.

"אנחנו רואים יותר ויותר רשויות וגורמים ממשלתיים שמגיעים לבני ברק ולומדים מההתנהלות שלה", הוא אומר. "גורמי חירום כמו המשטרה, השיטור העירוני, אגף החירום ופיקוד העורף מתפעלים מהדרך שבה העיר מתנהלת, במיוחד בכל הקשור להיערכות למצבי חירום. מפקד פיקוד העורף בעצמו אמר לנו שאין עיר ערוכה לחירום כמו בני ברק, וזה לא דבר מובן מאליו. למעשה, אחת הסיבות לכך היא השבת."

כאשר נשאל כיצד השבת קשורה להיערכות העיר למצבי חירום, הוא מסביר: "בזכות השבת והחגים כמו ראש השנה, פיתחנו מערכות גיבוי ייחודיות. יש לנו מאגרי מים שמסוגלים לספק מים לעיר במשך שלושה ימים ללא תלות במקורות חיצוניים, כך שבמקרה של מצב חירום, בני ברק לא תהיה תלויה מיידית באספקת מים מבחוץ. גם בתחום החשמל יש לנו פתרונות – בכל מתחם מגורים יש מערכות גיבוי שמבטיחות אספקת חשמל רציפה במצבי חירום.

"כל זה נובע מאורח החיים החרדי", הוא מוסיף. "כשגורמים מקצועיים מגיעים לכאן, הם רואים את היעילות ואת החשיבה קדימה, והם מתרשמים מכך מאוד. לא פעם שמעתי אנשי מקצוע שאומרים: 'אתם אחראיים, אתם מקצועיים'. לפעמים יש פער בין איך שמציגים אותנו בתקשורת ובין מה שקורה באמת. בפועל, אנחנו מהחברותיים ביותר – אכפת לנו מחיי אדם, מהבטיחות, מהכבוד ההדדי ומהערבות הקהילתית. וככל שהיכרות זו מתרחבת, כך גם ההערכה כלפינו גוברת."

אירנשטיין מתייחס גם למערכת היחסים של העירייה עם חיילי צה"ל: "אנחנו פועלים רבות למען חיילי המילואים. רק אתמול אישרה מועצת העיר החלטה שגמלת מילואים לא תיחשב כהכנסה לצורך חישוב הנחות בארנונה, כדי שחיילי המילואים יקבלו את הזכויות המגיעות להם. במהלך התקופה האחרונה הענקנו גם הטבות נוספות למשפחות המילואימניקים. אנחנו מעריכים מאוד את תרומתם של חיילי צה"ל ורואים בהם חלק בלתי נפרד מהחברה הישראלית."

לסיכום, אירנשטיין מדגיש את תחושת הערבות ההדדית: "אין לנו ארץ אחרת, והחיים המשותפים שלנו מחייבים שיתוף פעולה הדדי. אנשי העם אוהבים אחד את השני, גם אם לפעמים יש מי שמנסה להציג מציאות אחרת. אבל בשטח, אנחנו כאן – פועלים, מחברים ומשתפים פעולה, מתוך אחריות אמיתית לעתיד של כולנו."

לסיום, מבדיקה קצרה שעשיתי עם שלוחים ופעילים בולטים של אנ"ש בעיר, אנחנו שומעים על שינוי מבורך ומשמעותי למען קהילת חב"ד ומוסדותיה בעיר. אשמח אם תוכל להרחיב על הנושא.

"ראש העיר הדגיש את מחויבותו לכלל קהילות העיר, ובהן חסידות חב"ד. לאחרונה התקיים מפגש מיוחד במועצת העיר בהשתתפות נציגי הקהילה, והוא נועד לחזק את שיתוף הפעולה ולספק מענה לצרכים הייחודיים של הציבור החב"די בעיר. במסגרת זו הועלו נושאים רבים, והם זכו להתייחסות ישירה מצד הנהלת העירייה, תוך התחייבות להמשך שיפור השירותים המוענקים לקהילה.

"אנחנו רואים את חב"ד כחלק בלתי נפרד מהעיר ומהפעילות שלנו. בכל תחום ובכל צורך אנחנו נותנים מענה. ישנן פעילויות רבות שאנו מקיימים בשיתוף פעולה עם חב"ד – בין אם במבצעי יהדות, בפעילויות קהילתיות או בחיזוק הקשר עם מוסדות החינוך והשלוחים. חב"ד פועלת מתוך שליחות לכלל הציבור, לכל מי שמבקש להתחבר לערכים יהודיים, ואנו רואים בכך ערך עליון."

"הדבר בא לידי ביטוי גם בתמיכה העירונית בבתי הספר של חב"ד ובאירועים המיוחדים שאנו שותפים להם. כך, למשל, כאשר נערכו חגיגות י"ט כסלו האחרונות, לא חיכינו שחב"ד תגיע אלינו – אנחנו בעצמנו פנינו ואמרנו: 'בואו, אנחנו רוצים להיות חלק מזה'. אנו משקיעים בכך תקציבים ומשאבים מתוך הבנה שחב"ד היא גורם משמעותי בעיר, ופעילותה בעלת ערך עבור כלל הציבור.

"לסיום, חשוב לי לציין שראש העיר עצמו מחובר מאוד לחב"ד, והוא שותף מלא לעשייה. אנו רואים בכך לא רק מחויבות עירונית, אלא גם מחויבות אישית שלנו כלפי הקהילה. לכך הייתה גם התייחסות תקשורתית נרחבת, ואנו בהחלט שמחים על כך".

ווטסאפ
טוויטר
אימייל
הדפסה