סיפורו המיוחד של ר' יעקב ברון, שנולד בקליבלנד-אוהיו למשפחה שהתקרבה לחב"ד, וכיום הוא אספן וחובב עתיקות, שמכל תחומי האספנות בעולם, מצא לנכון ללקט דווקא אוסף של ספרי תניא שהודפסו במקומות שונים ברחבי העולם, למן יום ההוצאה לאור הראשונה של התניא ועד לימינו אלה | בשיחה עם 'כפר חב"ד', לרגל חג הגאולה י"ט כסלו, מספר ר' יעקב מה הביא אותו ל'תחביב' המיוחד; מסביר כיצד ניתן לשלוט ולנהלאוסף של כל ספרי התניאשהודפסו מאז ומעולם, וחושף לאן בדעתו להעביר את האוסף הגדול | וגם: תבנית 770 שנוצרה מאלף ספרי תניא
ביטויים רבים ישנם לחסיד. חסידותו יכולה להתבטא בעבודת התפילה, יכולה להתבטא בלימוד חסידות בהעמקה, יכולה להתבטא במעשים טובים ובאהבת ישראל, או בהקפדה על קיום המבצעים הקדושים. וישנו סוג ביטוי נוסף: יש שהיא חודרת כה עמוק, עד שאפילו התחביבים הגשמיים הם סביב ענייני חסידות.
זהו סיפורו של ר' יעקב ברון, אספן וחובב עתיקות, שמכל תחומי האספנות בעולם, למן בולים ומטבעות ישנים ועד לבקבוקי יין ותעודות משלוח, מצא לנכון ללקט דווקא אוסף של ספרי תניא שהודפסו במקומות שונים ברחבי העולם, למן יום ההוצאה לאור הראשונה של התניא ועד לימינו אלה. לרגל י"ט כסליו, היום בו החל שלב נוסף בעניין של יפוצו מעיינות החסידות חוצה, ביקשנו לשמוע ממנו את סיפורו של האוסף המיוחד הזה ועל מה שהוא אוצר בכנפיו.
"נולדתי באוהיו שבארצות הברית בשנת ה'תשכ"ט", מספר ר' יעקב, "לאבי הרה"ח מרדכי שנלב"ע לפני כשנה וחצי ולאמי תבלחט"א נחמה תחי'. הוריי גדלו ונישאו בישראל, ולאחר מכן נסעו לקליבלנד לצורך השתלמותו של אבי באמנות הצילום, ושם כאמור נולדתי.
"במהלך שהותם שם הם הכירו את השלוחים במקום הרה"ח שניאור ושולה קייזן ע"ה. היה זה כאשר אבי שמע דרשה בבית כנסת והוקסם מאוד, ואחר כך שוחח עם הדובר. היה זה הרה"ח חיים דוד ליין שי' מקראון הייטס, שביקר במקום יחד עם רעייתו מרת העניא תחי' שגדלה במקום כבתם של השלוחים קייזן. מפגש זה הוביל ליצירת קשר מתמשך עם השלוחים – קשר שאגב נמשך בין המשפחות עד היום; אבי היה עוזר למשפחת ליין בבניית הסוכה מדי שנה והיה מתארח אצלם בביקוריו ב-770, ואנחנו משתתפים בשמחות שלהם והם בשלנו. הוריי הושפעו מהם עמוקות בענייני יידישקייט, חסידות והתקשרות, ומשפחת קייזן מצידה לא חסכה מאמץ ודאגה לקרב אותם באופן מלא. זו הייתה האווירה בבית בו גדלתי.
"לאחר מספר שנים עלינו ארצה ועברנו להתגורר בכפר חב"ד, באזור השיכונים החדשים, ומשפחתנו נטמעה בתוך הקהילה וההווי החב"דיים. אבי נהג לנסוע מדי שנה לחודש תשרי לרבי ולשהות שם במהלך החודש. היה זה חודש בו ספג מטענים למשך כל השנה, ואת שהותו ניצל גם כדי לצלם את הרבי. כשהיה חוזר היה מביא לי מתנה כלשהי.
"בתחילה היה זה חפץ כלשהו או ממתק, ולאחר מספר שנים הוא התחיל להביא לי כל פעם ספר תניא שהודפס באותה שנה, ואני הערכתי את זה מאוד ושמרתי על הספרים כעל אוצר יקר. באותן שנים עוד לא היו כל כך הרבה הדפסות תניא, כי אז ההוראה הייתה להדפיס בכל מדינה פעם אחת, אבל בכל זאת התחילה להצטבר אצלי כמות.
"בשנת ה'תשד"מ יצא הרבי בהוראה להדפיס לא רק בכל מדינה אלא בכל עיר ועיר (יחד עם ההוראה להתחיל באמירת "הריני מקבל" לפני שחרית ו"אך צדיקים" לאחר שחרית, כמשקל נגד לעניין של אומות מתגרות זו בזו), ואז נהייתה התרחבות גדולה בכל העניין והתניא הודפס בהמוני מהדורות ברחבי העולם. כמובן שגם לי בתור אוסף ספרי תניא הייתה עדנה והאוסף שלי חווה פריחה ושגשוג. הכרתי עוד כמה שהיו להם אוספים כאלה, והיינו עושים תחרויות ומחליפים ספרים ממש כמו אספני בולים.
"כשגדלתי ונסעתי לשליחות למקומות שונים, דאגתי להרחיב את האוסף שלי באמצעות ספרי תניא שהודפסו באותם מקומות שליחות. בכל מקום הייתי מבקש את הספרים, ולפעמים זה היה כרוך במאמץ ללכת ולחפש. לפעמים זה היה עומד בקופסאות ואמרו לי 'לך תוציא את זה', אבל אני לא התעצלתי, היה חשוב לי העניין והשקעתי בזה. וכך האוסף הלך וגדל עד כי גדל מאוד. חברים שלי מזמן כבר הפסיקו לאסוף, אבל לי היו כבר באוסף כל כך הרבה ספרים, שהרגשתי שזה יהיה פספוס אם אפסיק עם זה. עם הזמן זה הלך והתמסד, ואנשים שיודעים שיש לי אוסף טורחים לעדכן אותי על כל ספר חדש שיוצא, ואם יש צורך – גם להעביר אליי את הספר. עד היום אני ממשיך לאסוף".
סדר הדפסת התניא
כיצד אתה שולט באוסף?
"כדי להסביר את זה, אקדים ואסביר איך בכלל עבד הנושא של הדפסות תניא. זה לא שכל אחד היה יכול לקום בבוקר ולהדפיס את התניא, היה ממונה – הרה"ח שלום ג'ייקובסון ע"ה, ומי שרצה להדפיס את התניא היה צריך ליצור אתו קשר ולבקש את אישורו. יחד עם האישור הוא היה מעניק למדפיס מספר, אותו היו מטביעים בתחילת הספר על כל העותקים שהודפסו בהדפסה הספציפית.
"בסוף כל ספרי התניא יש מקטע שנקרא הדפסות תניא, שם מופיעות באותיות קטנטנות כל ההדפסות של התניא מאז ומעולם, ובכל הדפסה נוספת המדפיסים מוסיפים את פרטי ההדפסה שלהם. כך שלמעשה, מי שיפתח ספר תניא שיצא לאור השנה, יכול להציץ במקטע של הדפסות התניא ולדעת את כל פרטי ההדפסות שנדפסו מתחילת ההוצאה לאור ועד שנה זו.
"זו גם התשובה לשאלה איך אני שולט באוסף, כי באמצעות המקטע הזה אני יכול לדעת מה יש לי ומה אין לי; אני לוקח כרך תניא כלשהו שיצא בשנים האחרונות, עובר על כל ההדפסות החדשות המופיעות שם, ומסמן קו ליד כל ספר תניא שמופיע אצלי באוסף. אחת לכמה שנים אני מחליף ספר, כדי לעדכן את הספרים החדשים שיצאו לאור ושהגיעו לרשותי. הייתה תקופה שהקפדתי להגיד כל יום את שיעור התניא היומי מתוך ספר תניא אחר, ויצא שבמשך כמה שנים אמרתי את השיעור היומי מתוך כל הספרים שברשותי".
אילו ספרים מעניינים יש ברשותך?
"בשנים האחרונות אני נוהג, שכל פעם שאני נמצא באזור שיש חנות ספרי קודש יד שנייה, אני נכנס לחנות ומחפש תניא. בארצות הברית יש כמה כאלה – במונסי, בלייקוד, בניו ג'רסי, והניסיון הראה שכמעט תמיד יש שם ספר אחד או שניים, ולרוב עם סיפור מעניין. אנשים לפעמים מעבירים לחנות את כל הספרייה בלי לבדוק מה יש בפנים, וכך קניתי בכעשרים דולר שני ספרי תניא שהרבי חילק, שבאחד מהם גם היה בפנים דולר של הרבי.
"זה ממש שדרג את האוסף. בנוסף לספרים שהודפסו בעשורים האחרונים, יש ספרי תניא עתיקים ממש, מההוצאות הראשונות. עם ספרים אלה לרוב אני לא מתעסק, זה ממש לסוחרי עתיקות, אבל פה ושם מצאתי וקניתי בזול כמה כאלה, כך שכעת גם ספרים עתיקים ממש נמצאים באוסף. יש באוסף גם ספרים עם הקדשות מעניינות,
"יש ספר אחד ממורה בר המצווה שלי הרה"ח זלמן לוין מכפר חב"ד, ועוד ספר מעניין שקיבלתי מעיזבון של רב מקליבלנד, שמצאתי חן בעיניו משום שנולדתי בקליבלנד. כידוע, כל ספר שיצא לאור היו שולחים מיד העתק למזכירות הרבי, אולם היו מקרים שבהם זה לא קרה והיו חסרים ספרים בספרייה של הרבי. פעם בחורים עשו מבצע כזה, להשלים לספרייה של הרבי את כל ההדפסות החסרות, ואני השלמתי כמאה ספרים מהאוסף שלי לספרייה של הרבי".
האוסף עומד לרשות הציבור?
"בהחלט, הבנים שלי מביאים מדי שנה את הכיתות שלהם לראות את האוסף, ואני מדריך אותם ולקראת הסוף מחלק להם ספרים, מההדפסות שיש לי כפולים. כל פעם שמישהו נכנס מסיבה כלשהי לדירה ורואה את האוסף, זה מעורר אצלו התפעלות ובוודאי גם גורם לתוספת התעוררות בענייני חסידות.
"עוד בונוס שיש מהאוסף, שאפשר ללמוד בעזרתו גיאוגרפיה", מספר ר' יעקב. "אני לא צריך לפתוח את מפת העולם, יש לי את מפת המדינות כולה בתוך ספר התניא. בספר קטן כזה מרוכז הגלובוס כולו! עד התקופה האחרונה ממש האוסף הלך והתפתח עוד ועוד, וכיום יש לי באוסף כבר למעלה מארבעת אלפים ספרים. לפני כשנה בני חגג בר מצווה ורציתי להעניק למשתתפים תשורה מעניינת, אז יצרתי פוסטר בתבנית בניין 770 באמצעות סריקה של אלף ספרי תניא, וזו הייתה התשורה למשתתפים בחגיגה…"
מה הצפי לעתיד?
"אני שוקל מספר אפשרויות. אחת מהן היא להעביר את האוסף כולו להאדיטש, ליד האוהל של אדמו"ר הזקן. שם יוכלו כל המבקרים, בסמוך לכניסתם לאוהל, להתרשם מהעוצמה של הספר וכיצד הוא הגיע לכל מקום בתבל. זה בוודאי יהיה עוד נדבך בהפצת המעיינות חוצה, והעיקר שנזכה לראות בעינינו את ה'אימתי קא אתי מר? לכשיפוצו מעיינותיך חוצה' בקרוב ממש".