עיר העתיד של ישראל משתרעת על שטח של יותר מחמישים קמ"ר, ותחום השיפוט שלה נמתח על כשלושים ושמונה אלף דונם. זו למעשה העיר הצומחת ביותר בישראל. אין עוד עיר בישראל שמתהדרת בקצב גידול כמו זה של העיר הייחודית הזאת שיושבת בנקודה גאוגרפית־טיפוגרפית מושלמת.
בעשור האחרון צמחה אוכלוסייתה של בית שמש בשישים ושלושה אחוזים. לפי הערכות הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, היא מונה כ־176 אלף נפש נכון לשנה הקודמת, וקצב הגידול השנתי שלה עומד על 5.7%.
מספר יחידות הדיור המתוכננות בבית שמש עומד על עשרות אלפים, אלפים מהן כבר נבנות ברגעים אלה. ממעוף הציפור נראית בית שמש כאתר בנייה מנומר בעגורנים רבים. אפשר לומר שהבנייה אינה פוסחת על שום חלק מחלקי העיר, בכל מקום ניכרת תנופה של התחדשות ובנייה.
מה יש בה, בעיר הזאת, שהופך אותה לאבן שואבת ומעניק לה את התואר 'עיר העתיד', ולאן פניה מועדות? את השאלה הזאת בחרנו להפנות לממלא מקום ראש העירייה וחבר מועצת העיר, ר' מוטי לייטנר. הינה מה שאמר לנו בהתייחס לאופן שבו רואה העירייה את תפקידה, מעמדה וקצב צמיחתה של עיר העתיד של ישראל.
"עיריית בית שמש", הוא אומר, "היא לא גוף מונוליטי, היא גוף מבוזר. יחד עם ראש העיר שהמדיניות שלו נבחרה, יושבים בקואליציה נציגים של כל הקשת הפוליטית בעיר. יש קבוצות שמבחינתן בית שמש צריכה להיות פתרון מצוקת הדיור של הציבור החרדי בארץ; ויש קבוצות אחרות שחושבות שבית שמש צריכה לעצור את מרוץ הגדילה והצמיחה, למתן, לעכל את הקיים ולהתאים את השירות העירוני לאוכלוסייה. מחלקות העירייה לא גדלו בקצב הגידול העירוני, מה שהשליך על איכות החיים של התושבים ועל השירות שהם מקבלים ממנגנוני העירייה השונים.

"העירייה רואה את בית שמש כעיר שבהתאם לנתוני האכלוס שלה הופכת לאחת מחמש-שש הערים הגדולות בישראל. בית שמש תהיה אימפריה של ממש. היא ממוקמת בשפלת יהודה, באזור גאוגרפי פנטסטי – קִרבה למרכז הארץ, לגוש עציון, לחבל לכיש, לירושלים, לגוש דן. היא ממוקמת באמצע הדרך, ולכן הפוטנציאל שלה פנומנלי. יש לבית שמש פוטנציאל עצום להיות העיר החרדית המודרנית הראשונה.
"בעזרת ה' מוקמים ויוקמו בה מרכזי תעסוקה, מפעלים, פארקי הייטק. יחד עם מעגלי הכשרה מקצועית, אם בהשכלה גבוהה ואם אפילו בלואו טק, היא תאפשר איכות חיים לכל הסגנונות החרדיים הקיימים היום באשר הם".
פסיפס מרהיב
ואכן, כבר היום אפשר להגדיר את בית שמש כעיר חרדית שונה מכל אחיותיה הוותיקות והחדשות. לייטנר ממחיש זאת היטב: "האיכות של בית שמש נעוצה במגוון שלה ובהיותה מיקרו־קוסמוס של הציבור בארץ ישראל. האיכות של העיר שלנו היא הפסיפס המרהיב של האוכלוסיות שמרכיבות אותה. לא רק קבוצות של ציבור כללי, דתי וחרדי, אלא גם בתוך כל אחת מהקבצות הללו אפשר לראות גיוון רחב מאוד.
"מי שמגיע לבית שמש מוצא בה עולים מצפון אמריקה ומדרומה, ממערב אירופה וממזרחה. בבית שמש גרים חרדים מודרנים וחרדים ממאה שערים, חסידים וליטאים ובאלה גופא אפשר למצוא את כל המנעד הקיים. כך גם בקרב הציבור הספרדי שגם הוא כולל מגוון עצום של קהילות ועדות. אפשר לומר שכל קבוצה דתית בישראל זוכה לייצוג בבית שמש, וזה רק הולך ומתעצם.
"זה חלק מהקסם של בית שמש, זה מה שאנשים מחפשים. זה מוביל לכך שהעיר מאוד תוססת ויש בה רב־גוניות שיוצרת את היופי של בית שמש, את הצבע הייחודי שלה. לדעתי זו גם הסיבה שיש אליה נהירה בלתי נתפסת מכל רחבי הארץ. דרך אגב, אני מייצג את סיעת 'דרך'; זו פדרציה של קהילות מקומיות בעיר שאין להן ייצוג ארצי, וגם זה חלק מהיופי בבית שמש".
צמיחה מטאורית
בתוך המגוון העצום הזה בולטות בגאון קהילות חב"ד המקומיות שלייטנר מעריך, מוקיר ומשתדל לפעול למענן, לצד הפעילות הברוכה של העסקנים המקומיים ובראשם סגן ראש העיר, ר' שמעון גולדברג שממונה על תיק ההנדסה, מדובר בתיק מהחושבים בעיר שנבנית ללא הפסקה. "חבר המועצה המוכשר ביותר בעיר בית שמש".
אבל לפני שנספר על הצמיחה המטאורית של קהילות חב"ד בעיר העתיד, לייטנר משתף אותנו בסיפורו האישי ומעיד על עצמו כי הוא "ילד של הרבי", אף על פי שאינו משתייך לחסידי חב"ד.
"הוריי היו חשוכי ילדים כמה שנים, והם נסעו לארצות הברית לדרוש ברופאים. אימא שלי הייתה עוברת בכל שבוע בחלוקת הדולרים. הם היו כבר בשלב נואש, וגמלה בליבם ההחלטה לשוב ארצה. אימא עברה אצל הרבי, הרבי נתן לה דולר וככל הנראה דולר נוסף, וברכה שמתאימה לאישה בהריון. אני לא יודע מה היה הנוסח המדויק, אך כשהיא יצאה מהרבי היא פרצה בבכי. היא לא הבינה את הברכה, הרי הם כבר הרימו ידיים ועמדו לחזור לארץ.
"לא חלפו ימים מרובים והתברר להורים שלי שהם מצפים לפרי בטן. כעבור תשעה חודשים נולדה אחותי הבכורה, ואחריה עשרה ילדים! אבא שלי תמיד אוהב להגיד לנו שאנחנו ילדים של הרבי. על הסיפור הזה גדלנו כל החיים שלנו".
ומכאן לקהילות חב"ד בבית שמש.
"קהילות חב"ד בבית שמש הן למעשה המעטפת של העיר, כי הן פועלות בצורה כל כך מגוונת. הליובאוויטשערס ממש מתאימים את עצמם לאופי של הקהילות השונות בעיר, כך שבית חב"ד בקריה החרדית ובית חב"ד ברמה א' או ברמה ד', שונים בכך שהם מתאימים לציבור שבקרבו הם פועלים. זה כמובן מעבר למוסדות החינוך שיש פה לחב"דניקים – גנים, בתי ספר, חיידרים, לפני שנה אפילו קמה פה ישיבה אמריקאית של ליובאוויטש.
"מעבר לזה, רואים שחסידי חב"ד, כציבור וכפרטים, רואים את עצמם כחיילים בשליחות. ככאלה שתפקידם להוסיף רובד רוחני של חסידות לכל העיר, ואני לא חושב שיש תושב אחד בעיר שלא פוגש אותם לאורך השנה. חסידי חב"ד פעילים גם בפן הגשמי של העיר, הם פעילים פה מאוד בחיי המסחר – בחיי המעשה, אך גם בחיי הרוח. יש כאן הרבה מאוד שלוחים של הרבי שפועלים בקרב הציבור המסורתי, בקרב ציבור העולים מכל מיני מדינות, בקרב ציבור חסידי שצמא לעוד חסידות וגם בקרב כל הציבור החרדי לאורך הספקטרום, ציבור שמחכה לחום החסידי ולעומקה של חסידות כמו שרק שלוחי הרבי יודעים להנגיש".
לייטנר חוזר ומבהיר: "כפי שציינתי, אני לא מייצג את חב"ד באופן רשמי, אבל אני מסייע ככל יכולתי לפעילות של השלוחים שחלקם פעילים בקרב קהילות שאני מייצג. זה לא ששלוחי חב"ד צריכים שמלאך יכה על גבם ויאמר להם 'גדל'; הם גדלים מאליהם לאילנא רברבי ולעצים רבים וחסונים שנותנים פירות. חב"ד היא אילן נאה שפירותיו מתוקים ואמת המים עוברת תחתיו, וכל תושבי בית שמש נהנים ממנו, שותים ממנו ומרווים את עצמם מבארה של תורה, ממימי תורת החסידות".
חוכמת המונים
ראש עיריית בית שמש, שמוליק גרינברג שבעצמו צמח במסדרונות העירייה ומכיר מקרוב את השלטון המוניציפאלי, פועל במרץ להתאים את הסכמי הגג עם הממשלה לנתונים החדשים של העיר שלא מפסיקה להפתיע בקצב הגידול המהיר שלה. מה שמפתיע הוא שהמחירים אינם זולים ועדיין אין שום דירה פנויה. אפשר לראות בכך 'חוכמת המונים', ואנו מבקשים מלייטנר לספר לנו על השכונות החדשות שהולכות ונבנות.
"השכונות החדשות הן רמה ד' שהיא לבדה עתידה להיות בגודל של כל אחת מהערים החרדיות המוכרות. יש בה חמש שכונות שארבע מהן כבר די מאוכלסות. הרביעית לקראת סיום אכלוס, והחמישית תאוכלס בשנים הקרובות. יש את רמה A של נווה שמיר ו־A2 שבבנייה. יש פרויקטים נוספים של קבלנים פרטיים על קרקעות פרטיות כמו שכונת רמתיים שהרבה מכירים בשם 'גולובנציץ', ועוד לא מעט מתחמים בעיר שנמצאים בשלבי תכנון מואצים, ויכולים להכפיל בסופו של דבר את אוכלוסיית העיר ולהוסיף לה כבר בקרוב עוד עשרות אלפי תושבים.
"בית שמש היא עיר העתיד, אין ספק בדבר בכלל, היא עיר העתיד החרדית והיא עיר העתיד הישראלית. המודל שבאמצעותו תתמודד מדינת ישראל בהצלחה עם בית שמש, יעיד על יכולתה להתמודד עם הגידול באוכלוסייה הצפוי בארץ במאה השנים הקרובות. חשוב לזכור שבית שמש, כמו כל עיר אחרת, סבלה אף היא מהשפעות חיצוניות כמו המלחמה והקורונה. המלחמה הקפיאה את כל התהליכים שהחלו והקורונה עיכבה אותם. אני מדבר על בניית כיתות, מוסדות, מעונות, נקודות טיפת חלב, שבילים, תחבורה, פארקים – הכול התעכב. כך גם תהליכי הקצאה לבתי כנסת ומבני ציבור שעוכבו בגלל מערכת הבחירות שנדחתה והתעכבה בשל המלחמה.
"אבל על־אף הכול, אין כאן דירות פנויות אפילו לא להשכרה. הביקוש מטורף והוא מצביע על כך שאנשים מזהים את הפוטנציאל הגדול של העיר, ומוכנים להתמודד עם מה שיש בטווח הקצר, כי הם מאמינים בעתיד המקום. זה מוכיח את עצמו בגידול האקספוננציאלי באוכלוסייה ובמספר יחידות הדיור בעיר ברוך ה'.
"מצד שני כבר מתחילים להרגיש את ההשלכות של הצמיחה על הכלכלה המקומית. מבחינת תעסוקה, כרגע נמצאים בבנייה, בשלבים כאלו או אחרים, עשרות אלפי מטרים של תעסוקה ומשרדים. חברות רבות מתכוונות להגיע לבית שמש. כך גם במסחר, בכל רחבי בית שמש מוקמים בנייני ענק שאמורים לשמש בתור מרכזי מסחר – ברמה ה', ברמה ד' ואפילו ברמה א' הוותיקה יחסית שלא מזמן נפתח בה קניון השדרה. זהו קניון ענק שלצידו עוד אלפי מטרים שאמורים להיבנות, ועוד שכונה שלמה שהתב"ע שלה מופקד במים אלה".
תנופת הבנייה, גם של שטחי המסחר והתעסוקה, מושכת הרבה מאוד משקיעים שמבינים את הפוטנציאל הכלכלי העצום שטמון בעיר שרק הולכת וגדלה, הולכת ומתרחבת, קולטת אוכלוסייה צעירה וממוקמת בנקודה גאוגרפית מעולה. לייטנר: "הסכמי הגג שנחתמו בעבר כבר לא מתאימים, משום שקצב גידול האוכלוסייה, הריבוי הטבעי לצד ההגירה החיובית, עלו בהרבה על הציפיות. בית שמש משוועת להחלטת ממשלה או להסכם גג גדול שייתנו לעיר יכולת לקיים, לממש ולקדם את הצרכים שלה.
"אני מאוד מקווה שהמאמץ שראש העיר עושה בימים הללו מול משרדי הממשלה השונים יישא פרי, ויגרום להסכם גג חדש שיביא לעיר מיליארדי שקלים נוספים, באמצעותם אפשר יהיה לפתח את כל המתקנים ואת כל השירותים החיוניים לתושבי העיר. אני ושותפיי לסיעה רואים את תפקידנו כמי שאמורים לתת מענה לכל אותן קהילות צעירות וצומחות בבית שמש, חלקן קהילות שלא ידעו כלל מה הן הזכויות שלהן. לא ידעו שהעירייה רוצה לסייע להן להתפתח ולגדול. כאן המקום להזכיר את חבר המועצה השני של הסיעה, ר' יונה קאופמן שמחזיק בתיקי הקליטה, הבריאות והמוקד העירוני."
אי אפשר לסיים בלי לומר דבר או שניים על מיקומה ההיסטורי של בית שמש. סמוך לעיר, מדרום לה, נמצא תל שנחפר מספר פעמים לאורך השנים. החוקרים נדהמו לגלות שבין כל עצמות בעלי החיים שנמצאו במקום, לא זוהתה אף לא עצם אחת של חיה שאיננה טהורה. בית שמש היא המקום עליו נאמר בנביא: "וְאַנְשֵׁי בֵית שֶׁמֶשׁ הֶעֱלוּ עֹלוֹת וַיִּזְבְּחוּ זְבָחִים בַּיּוֹם הַהוּא לַה'". בית של אור הייתה, והיא חוזרת ונבנית.